fredag 10 oktober 2008

NUPP och KUB

I går var vi på Crocus-kliniken för att göra NUPP (NackUppklarningsProv) och KUB (Kombinerat Ultraljud och Biokemi)-test. Mer om vad det konkret innebär kan du läsa här.

Jag tillhör ju tyvärr den del av den kvinnliga befolkningen som löper ökad risk för att föda ett barn med kromosomförändringar. Dock vill vi, så långt det är möjligt, försöka undvika fostervattensprov, dels på grund av den ökade missfallsrisken men också för att inte behöva störa Grodden i onödan.
Samtidigt är den krassa verkligheten att skulle det visa sig att Grodden bär på ett gravt handikapp, måste vi avbryta graviditeten. Detta av flera anledningar.

Ett barn med gravt handikapp kräver att föräldrarna, alternativt någon annan anhörig, finns där i högre utsträckning även när det blir vuxen. ”Vanliga” barn är flygfärdiga någon gång kring 20, ett gravt handikappat barn behöver dagligt stöd tills den dagen föräldrarna inte finns mer.
Här spelar vår ålder in.
Vi kommer, rent praktiskt, inte att kunna följa ett handikappat barn så länge som skulle behövas.

En annan faktor är det sociala nätet. Relationerna till våra ursprungsfamiljer ser, av olika skäl, inte så ut att vi på nära håll har någon nära kontakt som kan gå in i vårt ställe den dagen vi inte finns mer.

Förstå mig rätt.
Det jag ser som min familj är en stor, brokig och alldeles underbar samling av vänner, blodsband, ickeblodsband och you name it, men det skulle inte vara rätt mot Grodden att födas till en värld där inte mamma och pappa har möjligheten att ge sjysta förutsättningar för ett bra och tryggt liv.

Eftersom det visade sig hos barnmorskan att vi inte var så långt gångna som vi först trodde var jag lite orolig för att vi nu helt plötsligt skulle bokat testet för tidigt. Ringde därför kliniken men fick lugnande besked. Skulle det visa sig att vi var där för tidigt skulle vi få göra om testet senare.

Testet gick dock jättebra.
En mycket pedagogisk läkare gick först igenom extakt vad de olika mätningarna innebar (här var det tur att Mannen var med då min arma skalle helt plötsligt kom på – ”jäklar, hur gammal ÄR jag egentligen?"…och ägnade ett antal minuter åt att räkna ut det…)

Sen var det dags att ”hälsa på” hos Grodden igen.
Ganska snabbt glömde jag bort vad ett ev negativt besked skulle kunna innebära och faschinerades över vad vi fick se.
Både Grodden och min livmoder mättes ingående, allt från nivån av fostervatten till blodtillströmning i navelsträng, längden på foster, nackspalt, näsben, lårben, hjärtfrekvens……Allt dokumenterades på bilder och små filmsnuttar (vi fick efter undersökningen med oss alla bilder och filmsnuttar hem på en CD…jättehäftigt!)
Och Grodden samarbetade riktigt duktigt tills h*n tröttnade och la sig på sidan (somnade?)
Verkar vara en liten linslus som bor inne i mig.....

Allt avslutades med ett blodprov.
De första testresultaten fick vi ingående förklarat av läkaren redan på plats och hittills ser det väldigt, väldigt bra ut! Nu håller vi bara tummarna för att KUBen ska vara bra också så slipper vi utreda vidare genom fostervattensprov. Besked får vi under den kommande veckan.

Baksidan av undersökningen visade sig dock redan när vi satte oss i bilen.
Jag som inte mått särskilt illa hittills under graviditeten blev plötsligt jätteillamående. Vi hann bara några meter med bilen så fick Mannen stanna och jag spydde som en liten kalv (till allmän beskådan av alla som tankade på macken bredvid). Därefter kändes allt helt ok, huvudvärken som terroriserat mig hela eftermiddagen släppte tom, så vi bestämde oss för att åka ner på stan och fira med the och Princesstårta (eftersom det nu så smått börjar gå upp för oss att vi FAKTISKT VÄNTAR BARN!!!)

Dock verkar inte Grodden gilla princesstårta för h*n såg till att morsan returnerade stora delar av den mitt på stans partygata på väg tillbaka till bilen.
Nåja, jag är nog inte den första som spytt på den gatan och troligtvis inte den sista heller.
Men hördu Grodden…nu räcker det va ;-)

Jo just det…läkaren gav prognos på Groddens kön (till 90%...- "ja, ni behöver ju inte åka hem och måla om men"…)…..och det var inte ALLS vad jag trott de sista veckorna.

måndag 6 oktober 2008

Firat tvåårig bröllopsdag

Har precis packat upp väskan efter ett par härliga dagar i Rom.
Ett oerhört mysigt hotell (som varmt rekommenderas)
Ändlösa promenader (Rom upplevs bäst till fots)
Konst – Maria de Popolo, Vatikanmuseet…..
Arkitektur
God mat
Bara strosa runt, sitta i Spanska trappan och titta på folk.
Äta glass, njuta av solen

Leva

Härligt…..

söndag 5 oktober 2008

"Älskling vi måste gifta om oss..."

Yrvaken make på ett hotellrum i Rom.
-”Älskling jag drömde att vi var tvungna att gifta om oss. Vårt bröllop hade fel operativsystem. Vi körde på Unix men ville uppdatera till Linux”.

Vad säger man?
Hoppas han sett till att Grodden har rätt operativ, för jag är inte intresserad av en graviditet till för ev buggfix……